Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A tömeg, a Mester, a módszer, és a tanítványok
  2024-03-18 07:28:35, hétfő
 
  A tömeg, a Mester, a módszer, és a tanítványok

Lekció: Lk 6:12-19

Néztél már körül a világban élő sok fájdalmas, rászoruló emberre, és érezted már úgy, hogy túlterhelt vagy? Én igen. Minden nap hallunk a hírekben a kétségbeesett szükségben lévő emberekről: a háború, a betegség, a bűnözés, a szegénység, a családi és személyes problémák áldozatairól. Ha csupán a mi gyülekezetünket vesszük figyelembe, akkor is rengeteg szükséggel találkozunk!
Mindannyian tudjuk, hogy Isten az egyetlen végső válasz ezekre a szükségekre. Az embereknek meg kell ismerniük Jézus Krisztust, mint Megváltót és Urat. Isten népének szüksége van arra, hogy az Ő erejére támaszkodjon. Istennek valószínűleg sokféle módja lett volna arra, hogy az Ő igazságát eljuttassa ehhez a fájdalmas világhoz. Használhatta volna az angyalokat, akik engedelmesebbek és hatékonyabbak lettek volna a munka elvégzésében, mint az Ő követői. Beszélhetett volna közvetlenül a mennyből a földkerekség minden emberéhez. Kétségtelen, hogy Istennek sok más lehetősége is volt. Nem tudom biztosan megmondani, miért döntött úgy, hogy ezt a módot választja amit választott. De azt tudjuk a szövegünkből és más szentírási részekből, hogy ...
Jézus szolgálati módszere az volt, hogy imádságos lélekkel kiválasztott néhány embert, hogy szolgálják a rászoruló tömegeket.
A körülmény, amiért Jézus kiválasztotta a tizenkét apostolt, az ellene irányuló növekvő ellenségeskedés volt (6:12, "azokban a napokban"). Jézus tudta, hogy nem lesz mindig a követőivel (5:35), ezért egy éjszakát egyedül töltött egy hegyen imádkozva Istenhez. Másnap reggel kiválasztotta a tizenkettőt a nagyobb számú tanítványai közül. Ezután Jézus lement egy sík helyre, ahol rászorulók nagy tömege vette körül, akik alig várták, hogy hallják tanítását, hogy meggyógyuljanak a betegségeikből, és hogy megszabaduljanak az őket elnyomó démoni erőktől. Miközben a 17-19. versek bemutatják a következő prédikáció előzményeit, a tizenkettő kiválasztásához is kapcsolódnak. Négy dolgot látunk itt: A rászoruló tömeget; a hatalmas Mestert; a Mester módszerét, ahogyan kiválaszt néhányakat, hogy szolgáljanak a sokaknak; és a Mester által kiválasztott embereket.
1.A tömeg: rászoruló, szenvedő emberek.
Lukács egyaránt említi "Jézus tanítványainak nagy sokaságát" és "az egész Júdeából és Jeruzsálemből, valamint Tírusz és Szidon tengerparti vidékéről érkező nagy néptömeget" (6:17). A tanítványok sokasága magában foglalja mindazokat, akik Jézust követték. Az a tény, hogy a nagy tömeg otthagyta szokásos munkáját vagy napi teendőit, és gyalogosan, némelyikük nagy távolságot tett meg, hogy eljusson Jézushoz, mutatja rendkívüli rászorultságukat. Kétségbeesett helyzetüket a 6:19 is érzékelteti, amikor mindannyian megpróbálják megérinteni Jézust, mivel "erő áradt belőle, és mindnyájukat meggyógyította". Néhányan közülük szamárháton vagy szekéren vitték oda szeretteiket a rögös, göröngyös utakon. A legtöbben zsidók voltak, de valószínűleg a Tíruszból és Szidonból érkezettek közül sokan pogányok voltak, akik hallottak Jézusról. De bárkik is voltak, és bárhonnan is jöttek, a nagy szükség érzése arra késztette őket, hogy legyőzzék a nehézségeket, és eljussanak Jézushoz.
Bárhová is mész, és bárkivel is találkozol ebben a világban, tudhatod, hogy az illetőnek nagy szüksége van, mert az egész emberi nem a bűn és a halál átka alatt áll. Isten Ádám és Éva bűne miatt átokként szenvedést, nehézséget és halált szabott ki az emberi fajra (1Mózes 3:14-19; Róma 8:18-23). Mint a bűn átka alatt születettek, a saját bűneink megsokszorozásával növeljük nyomorúságunkat. Ahogy Jób siránkozott: "Az ember nyomorúságra született, mint ahogy a szikrák felfelé szállnak" (Jób 5:7). A szenvedés, a betegség, a bánat és a fájdalom, amellyel mindannyian találkozunk, valamint a halál elkerülhetetlensége mindannyiunkat arra kell, hogy késztessen, hogy felismerjük saját elidegenedésünket a szent Istentől, és azt, hogy halálunk előtt kétségbeejtően szükségünk van a vele való megbékélésre.
Egy régi mese szerint egy ember szokatlan megállapodást kötött a Halállal. Azt mondta a kaszásnak, hogy szívesen elkíséri őt, amikor eljön a halála ideje, de csak egy feltétellel - ha a Halál jó előre küld egy hírnököt, hogy figyelmeztesse őt. A megállapodás megszületett. A hetekből hónapok, a hónapokból pedig évek lettek. Aztán egy zord téli estén, amikor a férfi egyedül ült, és az összes anyagi javain gondolkodott, a Halál hirtelen belépett a szobába, és megkocogtatta a vállát: "Ideje indulni!" A férfi megijedt, és kétségbeesetten felkiáltott: "Ilyen hamar és figyelmeztetés nélkül jöttél! Azt hittem, megállapodtunk".
A Halál így válaszolt: "Bőven betartottam a rám eső részt. Sok követet küldtem hozzád. Nézz magadra a tükörben, és meglátod néhányukat." Amikor a férfi engedelmeskedett, a Halál odasúgta: "Figyeld meg a hajad! Valaha dús és fekete volt, most ritka és fehér. Nézd meg, hogyan hajtod le a fejed, hogy hallgasd a hangomat, mert nem hallasz túl jól. Figyeld meg, milyen közel kell menned a tükörhöz, hogy tisztán lásd magad. Érezd a fájdalmat az ízületeidben, ahogy mozogsz. Igen, sok hírnököt küldtem az évek során. Betartottam a magam részét. Kár, hogy még nem állsz készen, de itt az ideje, hogy elmenj." (Történet a "Mindennapi kenyerünkből".)
Saját közelgő halálunk elkerülhetetlensége, nem is beszélve a sok más problémáról, amellyel mindnyájunknak szembe kell néznie, meg kell mutatnia nekünk, hogy nagy szükségünk van az Úr Jézusra. De még ha fel is ismerjük nagy szükségünket, és Jézushoz jövünk, óvatosnak kell lennünk. Sokan ebben a tömegben csak arra akarták felhasználni Jézust, hogy megoldja a problémáikat, hogy aztán a saját ügyeikkel foglalkozhassanak. Nem akarták őt mint Megváltót és Urat követni. Ő kegyelmesen meggyógyította mindannyiukat, és megszabadította őket a démoni nyomorúságtól. De ha megmaradtak a bűneikben, és nem követték Jézust, a gyógyulásuk csak ideiglenes volt, nem örökkévaló. Még mindig meg kellett halniuk, és szembe kellett nézniük Isten ítéletével.
Egy házaspár érkezett egy hitvalló gyülekezetbe. Bizonyságot tettek a hitükről, és elvégezték a tanítványképző kurzust. A feleségnek súlyos hátfájása volt. A lelkész kis idő múlva megtudta, hogy a házaspár egy bizonyos szektába jár, ahol a jelek szerint az asszony némi enyhülést kapott a fájdalmaira. Amikor a férjjel beszélt annak a szektának a lelki veszélyeiről, azt válaszolta: "A feleségemnek fájdalmai vannak; bárhová elmegyünk, ahol enyhülést kaphat". Otthagyták a gyülekezetet.
De még ha Jézus lenne is az, aki enyhülést ad valakinek, akinek valamelyik testrésze fáj, de ha ő nem vallja meg bűnösségét, és nem bízik Krisztusban mint Megváltóban, akkor a végeredmény ugyanaz lenne: még mindig el lenne idegenedve Istentől. Vigyázzunk tehát és úgy jöjjünk Jézushoz, hogy megoldja a problémáinkat, hogy bízzunk benne mint Megváltóban és Úrban. Vigyázzunk arra is, hogy amikor beszélünk az embereknek arról, hogy Jézus meg tudja oldani az átmeneti problémáikat, akkor figyelmeztessük őket az eljövendő ítéletre. A rászoruló embereknek úgy kell Jézushoz jönniük, mint egyetlen Megváltóhoz akinek van hatalma megszabadítani őket a bűntől és az ítélettől.
2.A Mester: Imádkozik, kiválaszt és szolgál
Ebben az igeszakaszban egyértelműen Jézus áll a középpontban. Látjuk őt egyedül, amint az Atyához imádkozik; a követőivel együtt, amikor kiválasztja a tizenkettőt; és nyilvánosan, amikor a rászoruló emberek tömegének szolgál.
A.A Mester egyedül: Imádkozik az Atyához.
A növekvő ellenségeskedés fényében és a tizenkét apostol kiválasztásának szükségességével szembesülve Jézus egyedül elvonult egy hegyre, hogy imádkozzon, és az egész éjszakát Istenhez imádkozva töltötte. Ez az egyetlen eset az Újszövetségben, amikor valaki az egész éjszakát imádságban töltötte. Mint tökéletes Ember, az Úr Jézus megmutatja nekünk, hogyan kell nekünk, férfiaknak és nőknek az Atyától való teljes függésben élnünk. Mivel Lukács hangsúlyozza, hogy Jézus az Emberfia, gyakran mutatja be nekünk az imádság fontosságát Jézus életében. Amikor Jézus megkeresztelkedett, imádkozott (3:21). Amikor népszerűsége egyre nőtt, és tömegek özönlöttek hozzá, Jézus "gyakran elvonult a pusztába és imádkozott" (5:16). Közvetlenül Péter vallomása előtt Jézus imádkozott (9:18). Az imádkozó Jézus megfigyelése késztette a tanítványokat arra, hogy azt kérjék: "Uram, taníts meg minket imádkozni (11:1, 2). És a vége felé Jézus imádsággal nézett szembe Péter tagadásával és saját közelgő szenvedésével a kereszten (22:32, 41-45).
Ha Urunk ennyire tudatában volt annak, hogy szüksége van az Atyával való közösségre, akkor nekünk mennyivel inkább így kell tennünk! Egyébként jegyezzük meg, hogy Jézusnak egyedül kellett maradnia ahhoz, hogy imádkozhasson. Ha mi nem szánunk időt arra, hogy egyedül legyünk Istennel, nem leszünk az imádság emberei. Bár imádkozhatunk és imádkoznunk kell akkor is, amikor tömegben vagyunk, nem tudunk úgy imádkozni, ahogyan kellene, hacsak nem maradunk egyedül Istennel.
B. A Mester az övéivel: A tizenkettő kiválasztása.
Az egyik legfontosabb dolog, amiért Jézus azon az éjszakán a hegyen imádkozott, az Atya útmutatása volt a tizenkét apostol kiválasztásában. Ezek az emberek fogják folytatni a munkáját, miután ő már nem lesz. Jézus az idejét és erőfeszítéseit ezekre az emberekre összpontosítja, tanítva és kiképezve őket a küldetésükre. Ők viszont másokat fognak tanítani és kiképezni.
Nem tudjuk biztosan, hogy Jézus miért választott tizenkettőt, bár valószínűleg Izrael tizenkét törzséhez kapcsolódik. Jézus láthatóvá tette a nemzetre vonatkozó igényét. Megmutatta, hogy Isten új népét indítja el, amely az Ő országának új borát hordozza. Jézus később még 70 embert választott ki egy missziós körútra (Lukács 10:1). Ezeken a különlegesen kijelölteken túl sokan követték Őt tanítványokként. A tizenkettő azonban különleges jelentőségű helyet foglalt el. Jézus később azt mondta nekik, hogy az Ő országában tizenkét trónon fognak ülni, és Izrael tizenkét törzsének bírái lesznek (22:30).
Rejtély, hogy bár Jézus mindent tudott, és egész éjjel imádkozott, mielőtt kiválasztotta a tizenkettőt, mégis Iskáriótes Júdást választotta. Ez az isteni szuverenitás és az emberi felelősség közötti kapcsolat misztériuma. Isten már a világ megalapítása előtt elhatározta, hogy Júdás, a kárhozat fia átadja Jézust a bűnösök kezébe. És mégis Júdás volt a felelős ezért a szörnyű tettért! Nyilvánvaló, hogy Jézus nem hibázott, amikor Júdást választotta (János 6:70). Azért pusztult el, hogy beteljesedjék az Írás (János 17:12). Ebből megtanulhatjuk, hogy még ha imádkozunk is Isten vezetéséért, és keressük az Ő bölcsességét, néha a végeredmény nem lesz tökéletes, Isten kifürkészhetetlen, szuverén terve miatt. De akkor is keresnünk kell Isten vezetését, és bíznunk kell benne, amikor az eredmény nem az, amit reméltünk.
C.A Mester nyilvánosan: A rászoruló tömegeknek való szolgálat.
Jézus Isten Igéjét tanította, betegeket gyógyított, és démonokat űzött ki az emberekből. Ő Isten hatalmának kimeríthetetlen készlete, amely mindenki számára elérhető, aki hozzá fordul. Jézus minden szolgája olyan, mint az akkumulátor - lemerül, amikor az emberek rácsatlakoznak. Feltöltés nélkül keveset tudnak adni. Jézus azonban olyan, mint a hálózati áramforrás - az energia csak jön és jön! A hálózati áramforrással ellentétben Jézusra rá lehet csatlakoztatni ennek a nagy tömegnek az összes fizikai és lelki szükségletét, és Ő mégsincs túlterhelve. Amikor Jézus kiküld minket, hogy végezzük a munkáját, nem merjük megpróbálni, hogy mi magunk elégítsük ki a szükségleteket, különben hamar lemerülünk, elfáradunk. Csak a Mesterre mutathatunk a sérült embereknek, akinek kimeríthetetlen kegyelmi erőforrásai vannak.
Látjuk tehát a szűkölködő tömegeket és a mindenre elégséges Mestert. Továbbá látjuk ...
3.A módszer: A Mester megsokszorozza önmagát néhány kiválasztott emberen keresztül, hogy a rászoruló tömeget szolgálja.
Mindjárt megnézzük, hogy Jézus milyen embereket választott. De most gondoljatok a módszerére. Az Isten országának egész programját ezekre az emberekre bízta. Módszere az volt, hogy kiképezte őket arra, hogy másokat is kiképezzenek. Ez volt az az elv, hogy másokon keresztül megsokszorozza az Ő munkáját. Ahogy Pál apostol mondta Timóteusnak: "Amit tőlem hallottál sok tanú jelenlétében, azt bízd hűséges emberekre, akik képesek lesznek másokat is tanítani" (2Tim 2:2).
A világ hétmilliárd emberének hirdetni az evangéliumot ijesztő feladat. A megsokszorozás elve azonban bámulatos eredményeket hoz. Mondjuk, ha minden keresztyén csak egy embert vezetne évente az Úrhoz, és azt az embert arra is kiképezné, hogy még egyet elérjen, akkor nem tartana sokáig, hogy milliárdok hallják az evangéliumot, feltéve, hogy átlépjük a kulturális és nyelvi határokat. A célunk tehát nem csak az kell, hogy legyen, hogy megnyerjük az embereket Krisztusnak, hanem az is, hogy tanítványokká tegyük őket, hogy ők elérjenek másokat, akik majd még többeket elérnek. Ha nincs tanítványi gondolkodásmódod, akkor megszakítod azt a folyamatot, amelyet az Úr indított el.
Tehát van a szűkölködő tömeg, a mindenre elégséges Mester és az Ő megsokszorozási módszere. Végezetül nézzük meg ...
4.A tanítványok: különböző személyiségű és hátterű emberek.
Elképesztő, mennyire átlagosak voltak ezek az emberek! Kétlem, hogy bármelyikünk is őket választotta volna, ha ott lettünk volna akkoriban. Egyikük sem tanult a rabbinikus iskolákban. Egyikük sem volt tagja a befolyásos jeruzsálemi Szanhedrinnek. Egyikük sem volt sikeres üzletember, hacsak nem számítjuk ide az egykori csaló vámszedőt, Mátét. Legalább négyen halászok voltak. A többiek közül sokakról egyszerűen nem sokat tudunk.
Az apostolokról négy lista létezik: Máté 10:2-4, Márk 3:16-19, itt és az Apostolok Cselekedetei 1:13-ban. A listák sorrendje némileg változik, de Péter mindig az első, Iskáriótes Júdás pedig mindig az utolsó abban a három szinoptikus evangéliumi listában, ahol megjelenik. Lukács elmondja, hogy Jézus Simont "Péternek" nevezte el, ami azt jelenti, hogy "szikla". A Lukács 5:8-ban szereplő Simon Pétert leszámítva Lukács eddig a Simon nevet használta. Ezt követően a Péter nevet használja (kivéve a 22:31 és a 24:34-ben). Péter testvérét, Andrást nem gyakran említi a Szentírás, de minden alkalommal, amikor a listákon kívül látjuk őt, valakit Jézushoz visz. Valójában ő vitte Pétert Jézushoz, majd megelégedett azzal, hogy a tizenkettő között háttérbe szorult a bátyja vezetésével szemben. Bár Péter labilis és impulzív volt, ő lett az a szikla, akinek a hitvallására az egyház fel fog épülni. Bár cserbenhagyta Jézust azzal, hogy megtagadta őt az elárulásának éjszakáján, az Úr helyreállította őt, és arra használta fel, hogy pünkösd napján 3000 lelket megmentsen.
Jakab és János testvérek voltak, és Jézus unokatestvérei is. Jakab volt az első a tizenkettő közül, aki mártírhalált halt. János volt az a tanítvány, akit Jézus különösen szeretett, akire Jézus a kereszttől kezdve rábízta édesanyja gondozását. Ő lett a negyedik evangélium, a három jánosi levél és a Jelenések könyvének szerzője. Jézus ezeket a testvéreket a mennydörgés fiainak nevezte, gondolom, tüzes vérmérsékletük miatt. János azonban a szeretet apostolaként vált ismertté.
Fülöp ugyanabból a városból, Betsaidából származott, mint Péter és András. Miután Jézus megtalálta és elhívta Fülöpöt, Fülöp megtalálta Nátánáelt, akiről a legtöbben azt gondolják, hogy ugyanaz, mint Bertalan. A szinoptikusok mindannyian összekapcsolják Fülöpöt és Bertalant. Úgy tűnik, Fülöp kissé lassan fogta fel a lelki igazságot, de lassúsága a mi javunkra szolgál. A felső szobában azt mondta Jézusnak: "Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és elég nekünk". Jézus egyértelmű választ adott: "Ilyen sokáig voltam veled, és mégsem ismertél meg engem, Fülöp? Aki látott engem, az látta az Atyát; hogyan mondod: "Mutasd meg nekünk az Atyát?"". (János 14:8, 9).
Bertalan valószínűleg Nátánáel (János 1:45-51; 21:2). A Bertalan név azt jelenti, hogy "Talmai fia", tehát nem ez volt a keresztneve. A szinoptikus listák nem említik Nátánáelt, János pedig nem említi Bertalant. A János 21:2-ben az összes többi férfi apostol, és Nátánáel is köztük van. Így valószínű, hogy Bertalan Nátánáel. Mindent, amit róla tudunk, fel van jegyezve a János 1:45-51-ben közte és Jézus között lezajlott találkozásban.
Máté a megtért vámszedő, Lévi, az első evangélium szerzője (Lukács 5:27-28; Mt 9:9-17). Tamás, akit ikernek is neveznek, hírhedt arról, hogy kételkedett a feltámadásban (János 20:24-29). Jakabról, Alfeus fiáról csak a nevét tudjuk. A legtöbben úgy vélik, hogy Simon, a zélóta annak a radikális politikai pártnak a tagja volt, amely Róma iránti gyűlöletéről volt ismert, beleértve azokat is, akik adót szedtek Rómának. Nem tudok nem eltűnődni azon, hogy vajon ő és Máté váltottak-e néhány megdöbbent pillantást, amikor Jézus mindkettőjüket kiválasztotta! A legtöbb tudós Júdást, Jakab fiát (Lukács 6:16; ApCsel 1:13) azonosítja Thaddeussal (Máté 10:3; Márk 3:18). Róla csak annyit tudunk, hogy a János 14:22-ben feltett egy kérdést Jézusnak. Utolsóként a listán a hírhedt áruló, Júdás szerepel. Az Iskáriótes valószínűleg a családneve, amely a júdeai szülőföldjéről származik. Ha így van, ő az egyetlen nem galileai a tizenkettő között.
Minden keresztyén Jézus tanítványa. A szó tanulót jelent, és különösen olyasvalakire vonatkozott, aki egy tanítóhoz kötődött, hogy elsajátítsa annak bölcsességét és tudását. Jézusra vonatkozóan magában foglalja a belé, mint Izrael Megváltójába és Messiásába vetett hitet. Azt is jelenti, hogy felhagyunk korábbi, magunknak való életmódunkkal, és Jézust és az Ő tanítását követjük. A tanítvány megtanul olyan lenni, mint Jézus, a tanítója és Ura.
De csak néhány keresztyént neveztek el apostolnak a szó hivatalos értelmében. Ez azt jelenti, hogy valaki, akit a küldő hatalma alatt kiküldenek. A tizenkét apostol és Pál különleges felhatalmazást kapott az egyház megalapozására. Amikor a tizenegy apostol Júdás elpártolása és halála után utódot keresett Júdás helyére, kikötötték, hogy olyan embernek kell lennie, aki végig velük volt Jézus szolgálata alatt, és aki tanúja volt Jézus feltámadásának (ApCsel 1:21, 22). Ebben a szűk értelemben természetesen nincsenek apostolok az első század után. Ma senkinek sincs olyan értelemben vett hatalma a helyi gyülekezetek felett, mint az eredeti apostoloknak.
De abban az értelemben, hogy "kiküldöttek", ma is vannak apostolok. Mi misszionáriusoknak hívjuk őket. Őket az egyház tekintélye alatt küldik ki, hogy más kultúrákban gyülekezeteket alapítsanak. Tehát az apostoli tisztség, ahogyan a tizenkettőt és Pált jelöli, már nem működik. De az apostoli ajándék a misszionárius értelmében érvényes.
Egyértelmű, hogy az Úr szuverén módon választotta ki ezt a tizenkét férfit erre az apostoli tisztségre. Az Ő választása volt, nem az övék. Nem önként jelentkeztek; Ő sorozta be őket. Bár soha senki mást nem fognak kiválasztani erre a magas tisztségre, van itt egy olyan elv, amely mindannyiunkra vonatkozik: A Szentlélek szuverén módon osztja szét a lelki ajándékokat, ahogyan akarja (1Kor 12:4-11). Ez azt jelenti, hogy Ő minden hívőt megajándékozott és elhívott egy-egy szolgálati területre Krisztus testében. Jézus szolgálatára nem önként jelentkezel, hanem besoroznak! Ha Krisztusban hívő vagy, de nincs olyan szolgálati gondolkodásmódod, amelyben arra törekszel, hogy Isten úgy használjon, ahogy Ő irányít, akkor engedetlen hívő vagy! Jézus nem azért mentett meg téged, hogy üldögélj és boldog légy. Azért mentett meg, hogy az Ő kiválasztott eszköze legyél, hogy másoknak bizonyságot tegyél az Ő kegyelméről, és hogy a szenteket építsd az ajándékaid gyakorlása által.
Van még egy tanulság, amit alkalmazhatunk az apostolok eme listájából. Nem kell feltűnőnek, híresnek vagy világi értelemben befolyásosnak lenned ahhoz, hogy Isten felhasználjon téged. Mindannyian tudunk Péterről, Jakabról és Jánosról, de mit tudunk Jakabról, Alfeus fiáról, Simon zélótáról vagy Júdásról, Jakab fiáról? Nem sokat! Igazából semmit. Pedig ezek az emberek tagjai voltak annak a tizenkét apostolnak, akik tizenkét trónon fognak ülni, Izrael törzseinek megítélésében! Bár külsőleg nem voltak olyan ismertek vagy befolyásosak, mint Péter, mégis hűséges emberek voltak, akik adottságaiknak megfelelően szolgáltak. Ezt követeli meg Isten tőled és tőlem is.
Következtetés
Hadd kérdezzem meg, látjátok a tömegeket és az ő nagy szükségleteiket? Együttérzéssel viseltettek irántuk, ahogyan ez Jézust is jellemezte? Terhel-e bennünket az ő állapotuk és helyzetük? Ha úgy érzed, hogy az emberek nagy szükségletei igen megterhelnek, akkor tekints a mindent kielégítő Mesterre, akinek van elég kegyelme és ereje, hogy eleget tegyen ezeknek a szükségleteknek. Az Ő dolga, hogy meggyógyítsa és megmentse őket. De hogyan teszi ezt Ő? Úgy, hogy hűséges férfiakat és nőket választ ki, hogy megsokszorozzák kegyelmét másoknak. Különböző hátterű, hétköznapi férfiakat és nőket választ ki, és besorozza őket az Ő szolgálatába. Ha bízol benne, mint Megváltóban és Úrban, akkor Ő kijelölt téged, hogy az Ő ügyében szolgálj.
Egy ismert legenda beszámol egy beszélgetésről Jézus és Gábriel angyal között, miután az Úr visszament a mennybe. Arról beszélgettek, ami idelent történt - Krisztus születéséről, életéről és szolgálatáról, haláláról és feltámadásáról. Aztán Gábriel megkérdezte: "És hogyan fognak minderről a világ népei tudomást szerezni?". Krisztus válasza ez volt: "Nos, van ott egy kis baráti társaságom, akiket megkértem, hogy tegyék közzé". "De mi van akkor, ha valamilyen oknál fogva cserbenhagynak, és nem teszik meg?" kérdezte Gábriel. Krisztus így válaszolt: "Nincs más tervem". Ámen.




 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: rászorultságukat, szükségességével, gondolkodásmódod, megszabaduljanak, engedelmeskedett, figyelmeztessük, szükségleteiket, nyomorúságunkat, kiválasztásának, gyülekezetünket, ellenségeskedés, kimeríthetetlen, meggyógyuljanak, helyreállította, összekapcsolják, kiválasztásához, megsokszorozási, megajándékozott, engedelmesebbek, kiválasztásában, tanítványokként, szükségleteknek, megsokszorozzák, megszabadította, kétségbeesetten, megállapodtunk, mindannyiunkra, meggyógyította, mindnyájunknak, tanítványainak, beszélgetésről, újszövetségben, alkalmazhatunk, figyelmeztetés, vérmérsékletük, megtanulhatjuk, kétségbeesett szükségben, egyetlen végső, fájdalmas világhoz, munka elvégzésében, földkerekség minden, módot választja, rászoruló tömegeket, tizenkét apostolt, ellene irányuló, éjszakát egyedül, hegyen imádkozva, nagyobb számú, őket elnyomó, következő prédikáció, tizenkettő kiválasztásához, rászoruló tömeget, Jézus Krisztust, Ezután Jézus, Isten Ádám, Ahogy Jób, Mivel Lukács, Amikor Jézus, Közvetlenül Péter, Iskáriótes Júdást, Jézus Isten Igéjét, Ahogy Pál, Apostolok Cselekedetei, Iskáriótes Júdás, Jézus Simont, Simon Pétert, Pétert Jézushoz, Miután Jézus, Bertalan Nátánáel, Izrael Megváltójába, Aztán Gábriel,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívem tiéd  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  képre írva  képre írva  Ágai Ágnes – Csendélet  Varga János Veniam - Fontos sz...  Radikális szeretet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nagyi telefonál  Egy maradéktalanul uralt világ  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alázat  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Még csak most kezdődik a nap  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png ház  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Adakozás  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png cica  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Fekete-erdő desszert  Png ház  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Popper Péter szavai  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Fekete István - Akác  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png telefon  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png kutya  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szívem tiéd  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Hiányzik  Png rózsa csokor  Nem méltó hozzád  Egy bizonyos határt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Garai Gábor - Takarítás  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Németh László tollából  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kétségbeesett szükségben, egyetlen végső, fájdalmas világhoz, munka elvégzésében, földkerekség minden, módot választja, rászoruló tömegeket, tizenkét apostolt, ellene irányuló, éjszakát egyedül, hegyen imádkozva, nagyobb számú, őket elnyomó, következő prédikáció, tizenkettő kiválasztásához, rászoruló tömeget, hatalmas Mestert, egész Júdeából, tanítványok sokasága, nagy tömeg, legtöbben zsidók, nagy szükség, illetőnek nagy, egész emberi, halál átka, emberi fajra, saját bűneink, ember nyomorúságra, szikrák felfelé, szent Istentől, vele való, régi mese, ember szokatlan, halála ideje, megállapodás megszületett, hetekből hónapok, hónapokból pedig, zord téli, férfi egyedül, összes anyagi, férfi megijedt, férfi engedelmeskedett, évek során, magam részét, tömegben csak, saját ügyeikkel, démoni nyomorúságtól, gyógyulásuk csak, házaspár érkezett, hitvalló gyülekezetbe, tanítványképző kurzust, feleségnek súlyos, bizonyos szektába, jelek szerint, asszony némi, férjjel beszélt, lelki veszélyeiről, feleségemnek fájdalmai, végeredmény ugyanaz, embereknek arról, átmeneti problémáikat, eljövendő ítéletre, rászoruló embereknek, igeszakaszban egyértelműen, követőivel együtt, rászoruló emberek, növekvő ellenségeskedés, tizenkét apostol, egész éjszakát, egyetlen eset, imádság fontosságát, imádkozó Jézus, tanítványokat arra, vége felé, imádság emberei, tizenkettő kiválasztása, egyik legfontosabb, hegyen imádkozott, emberek fogják, emberekre összpontosítja, nemzetre vonatkozó, missziós körútra, különlegesen kijelölteken, tizenkettő azonban, isteni szuverenitás, emberi felelősség, világ megalapítása, bűnösök kezébe, felelős ezért, szörnyű tettért, rászoruló tömegeknek, emberek rácsatlakoznak, hálózati áramforrás, energia csak, hálózati áramforrással, nagy tömegnek, összes fizikai, sérült embereknek, szűkölködő tömegeket, mindenre elégséges, emberekre bízta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4426
  • e Hét: 38202
  • e Hónap: 67514
  • e Év: 255316
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.